Pierogarnia w centrum Warszawy

Pierogi na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia to niezwykle ważne danie na naszych świątecznych stołach. Aromat i smak kapusty z grzybami zamkniętej w pierogu i popitej esencjonalnym barszczykiem nieodłącznie towarzyszy nam w te niezwykle ważne dla każdego Polaka święta. Wiele czasu i wysiłku poświęcamy na przygotowania, by wszystko wypadło jak najlepiej. W dzisiejszych czasach przychodzi to jednak z coraz większą trudnością. Nawał obowiązków domowych i zawodowych powoduje, że coraz mniej czasu zostaje nam na kuchnię. Praca, zakupy, prezenty, gotowanie, sprzątanie – trudno to wszystko robić naraz, a jeszcze trudniej zrobić to i naraz i dobrze. My proponujemy powierzenie zrobienia pierogów, barszczyku, sałatki, bigosu i innych przysmaków wigilijnych profesjonalistom. Codzienne dostawy naszych pierogów dla setek warszawiaków, wierna rzesza stałych klientów i doświadczenie pracowników to gwarancje zadowolenia ze świątecznych dań z Grande Pierogi. To co inni robią tylko okazjonalnie, my robimy na codzień. Pierogi z kapustą i grzybami, ruskie, z mięsem, z kaszą i twarogiem, szpinakiem i mnóstwo innych to nasza codzienna doceniania i lubiana oferta. Z okazji Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia, co roku wzbogacamy ją jednak o dania typowo świąteczne. Bigos, sałatka jarzynowa, ryby – te dania proponujemy również na Boże Narodzenie roku 2017. Zapraszamy do zapoznania się z naszym menu świątecznym.

Pierogi klasyczne gotowane. Pierogi te standardowo dostarczamy w wersji gorącej, gotowej do spożycia, zapakowanej w jednorazowe pojemniki w porcjach wymienionych poniżej. Na życzenie możemy przygotować je także w następujących postaciach:

 – ugotowane i wystudzone (idelane do przechowania w lodówce na kolejne dni, wystarczy odgrzać we wrzącej wodzie, na patelni, w piekarniku lub w ostateczności w mikrofalówce 

– zamrożone (natychmiast po ich zrobieniu, zamrozimy je w naszych zamrażarkach, w tej postaci będą mogli je Państwo przechować nawet wiele tygodni). Będą gotowe do spożycia po ugotowaniu.

pierogi ruskie 10 szt -14,90 zł
pierogi ruskie 15 szt – 19,90 zł
pierogi ruskie z boczkiem 10 szt – 15,90 zł
pierogi ruskie z boczkiem 15 szt – 20,90 zł
pierogi z kapustą i grzybami 10 szt – 16,90 zł
pierogi z kapustą i grzybami 15 szt – 23,90 zł
pierogi z grzybami klasyczne gotowane – 10 szt 18,90 zł
pierogi z grzybami klasyczne gotowane – 15 szt 26,90 zł
pierogi hiszpańskie gotowane 10 szt – 18,50 zł
pierogi hiszpańskie gotowane 15 szt – 25,90 zł
pierogi meksykańskie gotowane 10 szt – 18,50 zł
pierogi meksykańskie gotowane 15 szt – 25,90 zł
pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 10 szt -16,90 zł
pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 15 szt – 23,90 zł
pierogi z mięsem 10 szt – 17,90 zł
pierogi z mięsem 15 szt – 24,90 zł
pierogi ze szpinakiem 10 szt – 16,90 zł
pierogi ze szpinakiem 15 szt – 23,90 zł
pierogi ze szpinakiem i serem feta 10 szt – 17,90 zł
pierogi ze szpinakiem i serem feta 15 szt – 24,90 zł

pierogi z soczewicą 10 szt – 16,90 zł
pierogi z soczewicą 15 szt – 23,90 zł

mix pierogów klasycznych (tutaj można samemu wybrać swoją porcję, nawet po jednym pierogu z każdego rodzaju) 10 szt – 18,50 zł
mix pierogów klasycznych (tutaj można samemu wybrać swoją porcję, nawet po jednym pierogu z każdego rodzaju 15 szt – 25,90 zł

Pierogi z pieca.

Pierogi z pieca są unikalnym produktem, który można zjeść w niewielu miejscach w Warszawie. Sztuka zrobienia dobrego ciasta na pierogi pieczone nie jest łatwa. Wykonywane jest podobnie do ciasta drożdżowego (drożdże są czynnikiem powodującym wzrost ciasta) nie jest ono jednak dopuszczone do nadmiernego rozrostu

Ciasto na pierogi z pieca po upieczeniu, swoim smakiem i wyglądem przypomina trochę ciasto na pizzę, a trochę skórkę z dobrze wypieczonego wiejskiego chleba. Jest chrupkie, nie twarde, pachnące, ale nie spalone, nie za grube, ale też niezbyt cienkie. Ilość farszu w przeciętnym pierogu stanowi ponad 60 % (a w przypadku niektórych farszy nawet więcej) ogólnej wagi dania, aby zapewnić odpowiednie walory smakowe dania jako całości.  A każdy pieróg jest mniej więcej wielkości dłoni…

Pierogi te serwujemy tylko jako gotowe danie do natychmiastowego spożycia. Nie można ich zamrażać, ew. odgrzanie możliwe jest tylko w piecu konwekcyjnym lub piekarniku. Nie nadają się do mikrofalówek ! Ale za to jak smakują….

 

pierogi z kapustą i z grzybami z pieca 5 szt – 17,50 zł
pierogi z kapustą i z grzybami z pieca 8 szt – 26,50 zł
pierogi ruskie z boczkiem z pieca 5 szt – 17,50 zł
pierogi ruskie z boczkiem z pieca 8 szt – 26,50 zł
pierogi ruskie z pieca 5 szt – 16,50 zł
pierogi ruskie z pieca 8 szt – 24,50 zł
pierogi ze szpinakiem z pieca 5 szt – 18,50 zł
pierogi ze szpinakiem z pieca 8 szt – 27,50 zł
pierogi z mięsem z pieca 5 szt – 18,50 zł
pierogi z mięsem z pieca 8 szt – 27,50 zł
pierogi z pieczarkami z pieca 5 szt – 18,50 zł
pierogi z pieczarkami z pieca 8 szt – 27,50 zł
pierogi z szynką serem i papryką z pieca 5 szt – 18,50 zł
pierogi z szynką serem i papryką z pieca 8 szt – 27,50 zł
pierogi z kurczakiem i grzybami z pieca 5 szt – 18,50 zł
pierogi z kurczakiem i grzybami z pieca 8 szt – 27,50 zł
pierogi z kiełbasą myśliwską z pieca 5 szt – 18,50 zł
pierogi z kiełbasą myśliwską z pieca 8 szt – 27,50 zł
pierogi z salami i serem cheddar z pieca 5 szt – 18,50 zł
pierogi z salami i serem cheddar z pieca 8 szt – 27,50 zł

mix pierogów z pieca 5 szt (tutaj można samemu wybrać swoją porcję, nawet po jednym pierogu z każdego rodzaju) 5 szt – 19,50 zł
mix pierogów z pieca 8 szt (tutaj można samemu wybrać swoją porcję, nawet po jednym pierogu z każdego rodzaju) 8 szt – 27,90 zł

Barszcz.

Barszcz standardowo przygotowujemy w wersji gorącej, gotowej do spożycia, zapakowany w pojemniki w porcji ok. 450 ml. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możemy go przygotować w wersji wytudzonej w pojemnikach o większej pojemności. Przygotowywany jest z buraków, bez żadnych polepszczaczy i koncentratów.

– barszcz czysty, do picia – 5,50 zł

– barszcz z uszkami (uszka z kapustą i z grzybami lub z mięsem) – 9,50 zł

– barszcz z uszkami (uszka z grzybami) – 10,50 zł

– barszcz z krokietem (krokiet z kapustą i grzybami lub z mięsem) – 9,50 zł

Uszka. Uszka podobnie jak pierogi tradycyjne możemy przygotować w wersjach:

 – ugotowane i wystudzone (idelane do przechowania w lodówce na kolejne dni, wystarczy odgrzać we wrzącej wodzie lub w ostateczności w mikrofalówce i dodać samodzielnie do barszczu.

– zamrożone (natychmiast po ich zrobieniu, zamrozimy je w naszych zamrażarkach, w tej postaci będą mogli je Państwo przechować nawet wiele tygodni). Będą gotowe do spożycia po ugotowaniu.

– uszka z kapustą i grzybami lub z mięsem – 0,95 zł/szt

– uszka z grzybami – 1,20 zł/szt

Bigos.

Bigos 35 zł/kg (półmisek)

Ryba po grecku.

Ryba po grecku na półmisku 1 kg – 45 zł

Jajka w majonezie.

Półmisek jajek w majonezie (10 szt.) – 25 zł

Sałatki.

Sałatka jarzynowa 30,00 zł/kg (półmisek)

Śledzie.

Śledzie z cebulką 45 zł/kg (półmisek)

Śledzie w śmietanie (lub na życzenie w jogurcie) – 45 zł/kg (półmisek)

Zamówienia świąteczne i zapytania prosimy kierować na: wiejskababa@gazeta.pl