Pierogarnia w centrum Warszawy

Działamy w Warszawie. Dowozimy nasze dania na zamówienie, zapraszamy także do naszego lokalu na Powiślu. Aby upewnić się kim jesteśmy przeczytaj tekst o nas, o naszych daniach, o naszej filozofii.

Idea  Grande Pierogi

Idea jaką kierowaliśmy się przy tworzeniu menu Grande Pierogi była bardzo prosta. Weźmiemy najlepsze proste i uwielbiane przez wszystkich dania z kuchni polskiej i zrobimy je lepiej niż inni. Udowodnimy, że pierogi mogą być świeże i smaczne, placki ziemniaczane powstają z ziemniaków, a naleśniki mają w swoim składzie jajka i mleko. Odrzuciliśmy wszystkie półprodukty i powszechne w gastronomii koncentraty, mieszanki i wzmacniacze smaku. Nie zgadzamy się na gotowanie na skróty. Sami kroimy, smażymy, gotujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i innymi ziołami. Obieramy ziemniaki, buraki, cebulę, marchewkę, gnieciemy ciasto na pierogi, klarujemy masło, kroimy, siekamy, mielimy i wykonujemy codziennie setki tych samych czynności by powstało JEDZENIE. Takie jedzenie jakie sami chcielibyśmy jeść i jakim karmimy nasze rodziny. Ma mieć smak, zapach i powodować, że po wstaniu od stołu będziemy najedzeni. Prosta i skuteczna filozofia.

Można powiedzieć, że bliska jest nam idea slow food. Bardzo popieramy takie działania, jednak nie należymy do tej organizacji i nie będziemy należeć. Naszą pracą jest karmienie ludzi w najlepszy możliwy sposób i najlepszej możliwej cenie, a nie uprawianie polityki czy propagowanie czegokolwiek. Życie będzie o wiele przyjemniejsze kiedy wszyscy dojdziemy do wniosku, że receptą na nasze codziennie problemy jest należyte wykonywanie obowiązków. Dlatego nasi kucharze gotują, dostawcy dowożą, a telefoniści przyjmują zamówienia. Nie ma u nas miejsca dla osób przypadkowych.

Opowieści o babci lepiącej pierogi na zapiecku jakimi karmią swoich gości inni restauratorzy wkładamy między bajki. Karmienie ludzi to poważna i odpowiedzialna praca. Nie ma tu miejsca dla amatorów, ludzi przypadkowych czy gospodyń domowych, którym się wydaje, że jeśli robią w domu pierogi to nadają się do pracy w gastronomii. U nas najważniejszy jest profesjonalizm. Nowi pracownicy niezależnie od referencji, doświadczenia i wykształcenia dopuszczani są do samodzielnego przygotowywania posiłków dopiero po szkoleniu i odbyciu stażu pod okiem doświadczonego i zaufanego u właścicieli restauracji pracownika. Poznanie naszych zasad i przestrzeganie ich w pracy to podstawowe kryteria oceny pracownika. Nadzór nad całością sprawują codziennie właściciele firmy, którzy są z nami od otwarcia do zamknięcia i naprawdę niewiele jest rzeczy, które mogą umknąć ich uwadze. To wielka zaleta i duża przewaga. Wiemy więc, że wykonujemy swoją pracę należycie i spokojnie spoglądamy w przyszłość.

Grande Pierogi

Nasza pierogarnia – Grande Pierogi – powstała gdy zorientowaliśmy się, że istnieje wielka, niezagospodarowana nisza. Tą niszą okazało się prawdziwe jedzenie z prawdziwych produktów. To co nas odróżnia od niemal wszystkich to fakt, że nasze pierogi tworzymy z mąki, soli, wody, mięsa, szpinaku, kapusty, ziemniaków, twarogu. Wszystkie produkty kupujemy w dużych ilościach i z bardzo dobrych zaufanych źródeł. Nie ma w naszych produktach żadnych dodatków pokroju E621 – nie uświadczysz w naszych pierogach glutaminianu sodu ani żadnej innej trucizny, która obecna jest w 99% dań, potraw, które kupujesz w sklepach czy zamawiasz w restauracjach.

Pasja

Tworzymy z pasją. Pierogi to dla nas wielka podróż – zarówno do dalszych kultur jak i do naszej, prasłowiańskiej, w której to pierogi były głęboko zakorzenione. Wprowadzenie do karty wschodnich pielmieni – pozbawionych wieprzowiny, w całości tworzonych na mięsie wołowym było ukłonem w kierunku Azji Środkowej – gdzie danie to jest bardzo mocno zakorzenione a wielu twierdzi, że z tamtych rejonów, od narodów Azji Środkowej – pochodzi.

Perfekcja, multikulturowość

Niezależnie czy są to pierogi ruskie czy pielmieni – walczymy o doprowadzenie dania do perfekcji. Cały czas się szkolimy, udoskonalamy nasze dania. Pielmieni, które wydawać by się mogło, są daniem prostym ulepszaliśmy już wiele razy. Przeprowadzaliśmy liczne degustacje wśród Rosjan, Uzbeków. Istotna część naszej załogi pochodzi z Ukrainy. Stąd można powiedzieć, że tworząc pierogi, tworząc nasz lokal i jego atmosferę stajemy się swojego rodzaju tyglem wielokulturowym – jednoczącym tradycję staropolską, starosłowiańską z Kresami, Rosją czy nawet dalszymi republikami poradzieckimi gdzie kuchnia jest bajeczna i czarująca.

Przyszłość

Dążymy do rozwoju. Do rozwoju ale nigdy za wszelką cenę. Nigdy nie uruchomimy taśmowej produkcji maszynowej  i nie będziemy oferowali odgrzewanych produktów z głębokiego mrożenia. Nigdy nie pójdziemy w masę – tak jak uczynili to wszyscy ci, którym zależało na szybkim wzbogaceniu się. Oni mają szansę przetrwać – tak długo jak długo ludzie nie zorientują się, że spożywając złe jedzenie niszczą tym samym swoje zdrowie i swoje ciała. Nie twierdzimy, że jesteśmy jedyni – tworzący prawdziwe jedzenie z prawdziwych produktów – jest być może więcej takich jak my – cały czas jesteśmy jednak marginesem. Przestaniemy nim być i staniemy się normą wtedy gdy świat osiągnie nowy stan świadomości. Działając, każdego dnia czujemy, jak dokładamy cegiełkę do tego wielkiego dzieła.

 


2 komentarze

pyszne pierogi napisał(a):

pyszne pierożki 🙂

ŁukaszK napisał(a):

Piękne teksty ! Macie ludzie moc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *