Jedzenie na telefon, catering i my

Niniejsza publikacja opisuje zarówno nasz lokal, istotę naszego działania jak i praktyczne zagadnienia związane cateringiem firmowym, zamawianiem jedzenia przez telefon w ogóle. Pamiętaj, że chociaż pierogi są naszym oczkiem w głowie to nasza oferta obejmuje znacznie szerszy obszar – mamy naprawdę wiele wyśmienitych dań kuchni polskiej, rosyjskiej, prasłowiańskiej:). Wszystko z naturalnych produktów, przygotowane ręcznie.

Gdy trafisz kiedyś do naszego lokalu w dobie obiadowej będziesz świadkiem tego jak aktywny jest nasz telefon. Wiele osób wybiera właśnie taką formę spożywania posiłku – wielu po prostu nie jest w stanie opuścić swojego miejsca pracy w przerwie obiadowej. Są też tacy, którzy po prostu w swej okolicy nie posiadają żadnych godnych polecenia lokali w których mogliby zjeść pełnowartościowy posiłek.

Jedzenie na telefon, zamawianie jedzenia telefonicznie jest wygodne. Wystarczy zadzwonić do nas a nasz reakcja jest natychmiastowa – momentalnie bierzemy się za przygotowanie zamówionego dania a nasi dostawcy są już w pogotowiu. Dostarczamy posiłek tak szybko jak to jest możliwe. Dzięki położeniu naszego lokalu – znajduje się on w centrum na Powiślu, jesteśmy w stanie obsługiwać sprawnie zamówienia z całej Warszawy. Obsługiwane przez nas dzielnice: Śródmieście, Praga Północ, Praga Południe, Ochota, Mokotów, Wola, Ursynów, Bielany, Żoliborz, Wilanów,

Obsługujemy także bardziej oddalone od centrum dzielnice: Włochy,  Białołęka, Targówek, Brudno, Bemowo, Tarchomin, Rembertów, Wawer, Wesoła. W przypadku dostaw do dzielnic położonych dalej od centrum preferujemy aby zamówienie było nieco większe – nagradzamy taką sytuację bezpłatną dostawą. Dostawa jest niemal zawsze bezpłatna dla Śródmieścia jednak może być bezpłatna również dla wszystkich dzielnic.

Uwaga. Dowozimy dania także w miejscowości podwarszawskie: Ożarów, Izabelin, Józefów, Piastów, Piaseczno i in.

Wszystkim klientom zamawiającym dania z dostawą bardzo polecamy pierogi z pieca. Te unikalne w skali nie tylko Warszawy ale i Polski pierogi świetnie nadają się jako danie cateringowe.  Ręcznie ulepione z drożdżowego ciasta, wypieczone w piecu w temperaturze ok. 220 st. C. oferują naszym klientom bogactwo smaków (jest ich 9) zarówno dla wegetarian jak i osób spożywających mięso. Ponieważ jako danie wypieczone, nie są wilgotne i nie ociekają żadnym tłuszczem, nie powodują bałaganu w miejscu gdzie są spożywane. Chrupkość ciasta i duża ilość farszu powodują, że można nimi wspaniale nasycić naszych gości, zapewniając im jednocześnie wiele doznań natury kulinarnej. Aby wzmocnić ten efekt do naszych pierogów z pieca zawsze polecamy sosy, które dostarczane są w oddzielnych pojemnikach o gramaturze dobranej do polania jednej/dwóch  porcji (zależnie od upodobań zamawiającego).

Pierogi z pieca są pewnym sensie rozwinięciem idei pizzy.  Użyte tu określenie „rozwinięcie” ma charakter szczególnie mocny. Nasze pierogi z pieca  ulepione są z ciasta drożdżowego, które wyrabiane jest codziennie na świeżo (w odróżnieniu od wielu pizzerii zwłaszcza sieciowych, gdzie ciasto powstaje w fabryce z której w postaci zamrożonej przewożone jest do poszczególnych restauracji), a ilość użytego farszu pozostawia w tyle najbardziej nawet bogate w dodatki pizze. Gdybyśmy zadali sobie trud i oddzielili farsz od ciasta w naszych pierogach, okazałoby się że waga farszu znacząco przekracza 50 % ( a w przypadku niektórych smaków nawet 60 %) ogólnej wagi dania.  Żadna pizza nie jest w stanie zbliżyć się nawet do tego poziomu ! Porównując smętne kawałki dodatków na ogromnej ilości ciasta przeciętnej pizzy do naszych pękatych, świeżych i pachnących pierogów będą Państwo zdumieni różnicą jakości.  Farsze do naszych pierogów, nie są mrożone na żadnym etapie produkcji, bez  jakichkolwiek dodatków chemicznego pochodzenia, mają smak i aromat jakiego oczekujemy po domowym jedzeniu, a jednocześnie dobór przypraw i połączenie składników charakterystyczny dla najlepszych profesjonalnych kuchni.  Otrzymujemy więc danie niemal idealne.  Ze świeżego, zdrowego i pachnącego ciasta, wypełnionego dużą ilością  apetycznego farszu, a jeśli dodamy do tego fakt, iż danie to szczególnie dobrze znosi transport nawet do odległych zakątków Warszawy (nasze pojemniki do transportu zapewniają utrzymanie ciepłego dania nawet do 60 min),  nasza propozycja zamawiania pierogów z pieca jako dania cateringowego staje się zrozumiała.

Szczególnie dobrym pomysłem jest zamawianie naszych pierogów jako poczęstunku dla zagranicznych gości. Jak wiadomo cudzoziemcy uwielbiają nasze pierogi i chętnie jedzą je podczas pobytu w Polsce.  Czyż nie byłoby wspaniale zaskoczyć ich pierogami jakich jeszcze nigdzie nie jedli ? Wybierając tradycyjne polskie smaki – kapusta z grzybami, mięso, ruskie w lepszej, szlachetniejszej wersji z pieca mamy szanse mile ich zaskoczyć i sprawić, by ich wizyta w Polsce pozostawiła im jeszcze lepsze wspomnienia. W czasie naszej 6-letniej działalności mieliśmy wiele zamówień cateringowych, które owocowały przygotowaniem na następny dzień specjalnej, schłodzonej wersji pierogów z pieca przeznaczonych do transportu do Kanady, Francji, Niemiec a nawet Japonii, gdzie zostały odpieczone i zjedzone z wielkim apetytem. Tak więc  własnego doświadczenia wiemy,  że cudzoziemcy uwielbiają nasze pierogi !

 

Nasz catering

Świadczymy kompleksowe usługi cateringowe. Dzięki ogromnemu doświadczeniu z obsługi klientów indywidualnych, dowozu świeżych dań na terenie całej stolicy i okolic – byliśmy w stanie stworzyć bardzo dobrą ofertę cateringu firmowego. Dostarczamy jedzenie do firm – codziennie – śniadania, lunche, obiady a jeśli istnieje taka potrzeba to także kolacje. Nasz katering odznacza się punktualnością oraz zawsze wysokim standardem – nigdy nie schodzimy z jakości.

 

Obiady na telefon

Często jest tak, że z wielu względów albo nie mamy czasu albo zwyczajnie nie mamy możliwości samodzielnie przygotować posiłku, obiadu. Wtedy możemy skorzystać z powodzeniem z usługi w postaci dowozu jedzenia na zamówienie, na telefon. Na co zwrócić uwagę? W zasadzie ciężko nam tutaj cokolwiek sugerować. My wiemy jedno i tylko za jedno możemy odpowiadać. Za nas samych i za naszą ofertę. Wielokrotnie zamawiając jedzenie można było zaobserwować, że jedzenie zamawiane w ramach cateringu było gorszej jakości niż jedzenie domowe. Zawsze w takiej sytuacji powstaje pytanie – czemu tak się dzieje? Przecież dajmy na to – pierogi – ciasto musi być wykonane z mąki, nadzienie, przykładowo w pierogach ruskich, z ziemniaków, sera białego, soli, pieprzu… to jednak zamówione pierogi nie mogą się równać tym, które przygotowują w domowym zaciszu nasze babcie czy mamy. Tak się dzieje z prostej przyczyny – wiele zakładów gastronomicznych po prostu pod hasłem domowego jedzenia odgrzewa pierogi zakupione w supermarkecie. Jest to rzecz jasna skandal ale wiele restauracji, barów, firm cateringowych robi tak po prostu w imię oszczędności sił i czasu. Bywa też tak, że niektóre zakłady nie posiadają wszystkich niezbędnych pozwoleń do produkcji pierogów i jedyne co mogą to odgrzewać wcześniej przygotowane dania.

 

Dowóz jedzenia

Kolejnym problemem, który możemy napotkać jako zamawiający obiad jest dowóz jedzenia. Od momentu złożenia przez nas zamówienia telefonicznego w lokalu, gdzie właśnie dokonaliśmy zamówienia, rozpoczyna się cały proces. Informacja o zamówieniu trafia na kuchnię gdzie w możliwie krótkim czasie zamówione danie musi zostać przygotowane, informowany jest też kierowca, który musi być w stanie gotowości. Nietrudno się domyślić, że w porze obiadowej jeden kierowca nie wystarczy. W Grande Pierogach tak regulujemy ilość przygotowanych do wyjazdu kierowców aby mieć możliwość zrealizowania zamówienia telefonicznego w możliwie krótkim czasie. Nie ma nic gorszego niż oczekiwanie na swój lunch, posiłek, obiad, śniadanie czy kolację nadmiernie długo. Naszym obowiązkiem jest dostarczyć posiłek w czasie równym jego przygotowaniu plus dostarczeniu.

 

Upodobania klientów – kuchnia polska, kuchnia rosyjska

Gdy komponowaliśmy nasze menu, jeszcze na samym starcie naszej działalności doszliśmy do prostego wniosku. Lubimy dania te, które znamy, lubimy jednak szczególnie te, które gdy były serwowane na obiadach rodzinnych czy nawet na stołówce – wzbudzały w nas entuzjazm. Zupy – rosół, pomidorowa, barszcz czerwony, najlepiej z krokietem, wspaniałe pierogi – ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, placek po zbójnicku, po węgiersku, naleśniki. Przecież znamy wszystkie te dania i chyba niewielu się znajdzie takich, którym mogą one nie smakować. Dalej idąc tym tropem rozpoczęliśmy poszukiwania dań, które mogłyby łączyć się tematycznie z naszym menu a jednak stanowić jego rozwój. Tak oto pojawiły się pierogi z pieca oraz pielmieni. Pierogi z pieca – ich ciasto jest drożdżowe przez co w wyniku wypiekania rosną – są chrupiące a do tego duże. Nadzienie w nich zawarte wypieka się w zamknięciu przez co cały aromat zostaje wewnątrz. Pielmieni – dzięki tym małym pierożkom mięsnym, poruszyliśmy temat kuchni rosyjskiej. Nasza w dużym stopniu ukraińska załoga na kuchni doskonale radzi sobie z tym daniem, pielmieni są bowiem jednym z najważniejszych dań kuchni rosyjskiej, można powiedzieć, że kuchnia rosyjska bez pielmieni to jak kuchnia włoska bez makaronów. Bardzo zależało nam na autentyczności – stąd przygotowując to danie zasięgaliśmy rad, konsultowaliśmy smak naszych pielmieni wśród społeczności rosyjskojęzycznej – werdykt – tak, są to najprawdziwsze na świecie pielmieni!